De Verenigde Naties voorspellen dat in 2050 twee derde van de wereldbevolking in steden zal wonen. In lijn met deze voorspelling hebben meer dan 40 landen sinds het begin van de jaren 2000 volgens honderden nieuwe steden gebouwd. Deze geplande steden, waarvan er veel in Azië en Afrika liggen, zijn vaak ontworpen om grote verzamelplekken te zijn waar een hoop mensen kunnen leven. Wij laten je in dit artikel de meest nieuwe metropolen en steden van dit moment zien!
1. Putrajaya, Maleisië
De stad Putrajaya werd in 1995 opgericht als het nieuwe administratieve centrum van Maleisië en werd later tot federaal grondgebied verklaard. De stad werd gebouwd als “een laboratorium voor een nieuwe vorm van elektronisch bestuur” met behulp van nieuwe technologie. Maar het was ook een oplossing om de drukte in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur te verminderen. Putrajaya huisvest het kantoor van de premier, je vindt hier dan ook echt het grootste deel van de administratieve kantoren van het land.
2. Astana, Kazachstan
Astana verving Almaty in 1997 als hoofdstad van Kazachstan. Kazachstan’s president Nursultan Nazarbajev, die sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991 president is, creëerde een visie voor de stad die door enkele van ’s werelds meest bekende architecten is uitgevoerd. De stad staat bekend om zijn decadente, flitsende gebouwen. The Guardian vergelijkt het presidentiële paleis van Astana met “een Disney-versie van het Witte Huis”.
3. Songdo, Zuid-Korea
Songdo International Business District, gelegen op een uur van Seoul, is een smart city gebouwd op land dat is gewonnen uit de Gele Zee. In de milieuvriendelijke stad hebben de huizen van de bewoners pneumatische buizen die het afval naar een faciliteit sturen waar het wordt gesorteerd. Hierdoor behoren vuilniswagens echt tot het verleden. Songdo heeft moeite gehad om universiteiten en bedrijven aan te trekken. De bevolking bedraagt dan ook maar 100.000 mensen. Het project is in 2002 van start gegaan en zal naar verwachting in 2022 worden afgerond.
4. Naypyidaw, Myanmar
Myanmar’s hoofdstad Naypyidaw, opgericht in 2003, staat in schril contrast met de rest van het land. Het heeft goede elektriciteit, een safaripark en winkelcentra, terwijl het grootste deel van het land in extreme armoede leeft en zich dat plezier niet kan veroorloven. De stad staat er ook om bekend dat ze grotendeels verlaten is en eruit ziet als “an eerie picture of post-apocalypse suburban America”, aldus The Guardian.
5. King Abdullah Economic City, Saoedi-Arabië
King Abdullah Economic City, een particulier gefinancierde stad, strekt zich uit over 70 vierkante mijl en is gelegen in de buurt van de Rode Zee. De plannen voor de stad zijn opgesteld voor de bouw in 2006, en het idee is om 2 miljoen inwoners te hebben als het voltooid is. De stad is ontworpen om de economie van Saoedi-Arabië te diversifiëren. Het probeert momenteel bedrijven en investeerders aan te trekken en bouwt hotels en verschillende attracties om toeristen aan te trekken.
6. Rawabi, Westelijke Jordaanoever
Rawabi, de eerste geplande stad op de Westelijke Jordaanoever, kostte 1,4 miljard dollar om door Palestijnen voor Palestijnen te bouwen. Er wonen momenteel 3.000 mensen in de stad, die al meer dan tien jaar in aanbouw is en nog steeds niet af is. Het plan van de stad is gemaakt, toen schatte ze dat er 40.000 mensen in zouden gaan wonen. Dit is dus nog niet helemaal gelukt.
7. Sejong City, Zuid-Korea
Zuid-Korea opende Sejong City, wat staat voor “gelukkige stad”, in 2012 om Seoul te vervangen als administratieve hoofdstad van het land. Het land hoopt de nieuwe stad, die de kantoren van enkele overheid huisvest, zal helpen het overbevolkte Seoel wat meer plek te geven. In die stad wonen namelijk 26 miljoen mensen. Als je dit vergelijkt met een stad als Amsterdam dan valt het dus wel mee. Niet zo raar dat ze hier zoveel nieuwe steden aan het bouwen zijn.