Hoewel bossen ontzettend bangrijk zijn voor onze planeet, weten maar weinig mensen iets af van onze bossen. Een van de vragen die je misschien wel eens hebt gesteld is hoe groot het grootste bos ter wereld eigenlijk is. Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt met de grootste bossen ter wereld!
Sinharaja Forest Reserve, Sri Lanka
Het Sinharaja Forest van Sri Lanka is het laatste stukje tropisch regenwoud dat nog over is in het land. Dit rijke beboste gebied is de thuisbasis van veel verschillende soorten wilde dieren. Hier leven meer dan 50% van de vlinders en zoogdieren van Sri Lanka. De naam van het reservaat betekent “Leeuwenkoninkrijk” en het ecosysteem wordt door de lokale bevolking sterk gewaardeerd om zijn biodiversiteit en belang voor het natuurlijke evenwicht van het eiland. Sinharaja Forest Reserve werd in 1988 tot UNESCO-werelderfgoed uitgeroepen, het is dan ook een zeer bijzonder bos om te zien met eigen ogen.
Mindo-Nambillo Cloud Forest, Ecuador
Dit uitgestrekte, prachtige bos in Ecuador is een belangrijke ecologische en toeristische trekpleister. De vele rivieren en bergen zorgen voor een prachtig uitzicht over het omringende gebied. Het Mindo-bosgebied was de thuisbasis van de Yumbo-Nigua bevolking, die zich er voor de Inca’s vestigde. Tegenwoordig is deze prachtige ecologische schat een privé-reservaat dat zich inspant om de vele soorten die er leven te beschermen. Meer dan 450 verschillende vogelsoorten leven in dit woud. Mocht je in Zuid Amerika zijn dan zou je zeker eens een keer moeten kijken of je een wandeling kunt maken in dit bos.
Kinabalu National Park, Malysië
Kinabalu National Park is de thuisbasis van Mount Kinabalu, de hoogste bergtop in heel Maleisië. Dit park is ook Maleisië’s eerste World Heritage Site. Dit verbazingwekkende bos biedt een habitat voor ’s werelds grootste voor ruim 5.000 plantensoorten en 1.000 verschillende soorten orchideeën. Ook wilde dieren zoals tijgers, apen en olifanten zijn te vinden in deze bron van leven. Deze indrukwekkende verscheidenheid aan planten en dieren heeft Kinabalu National Park de naam “Centre of Plant Diversity in Southeast Asia” opgeleverd.
Valdivian Temperate Rainforest, Peru
Dit prachtige regenwoud is het enige regenwoud in Zuid-Amerika dat ook gletsjers bevat. Het Andesgebergte ligt in het Valdivisch Gematigd Regenwoud en hun hoogtes bieden een geheel nieuw niveau van biodiversiteit. Boven bepaalde hoogtes verschuift de regenwoudvegetatie geleidelijk naar hoge vegetatie in het Andesgebergte, die beter verenigbaar is met de koudere temperaturen van de bergtoppen. De planten van dit gematigde regenwoud bestaat uit prachtige bomen en de unieke Monkey Puzzle Tree. Deze bomen kunnen soms wel honderden meters hoog worden!
Congo Rainforest, Kongo
Met 6.000 verschillende boomsoorten en 10.000 diersoorten wordt het Congo Regenwoud beschouwd als een belangrijke speler binnen de biodiversiteit. De verschillende wilde diersoorten spelen een integrale rol in de ontwikkeling van het boslandschap door het beheersen van de planten die groepen in de verschillende delen van het gebied. In het bos zijn er meer dan genoeg olifanten en gorilla’s te vinden die beschut de beplanting eten. Wel wat lastig om deze te zien, door de hoge bomen zitten de dieren namelijk voornamelijk verscholen.
Amazon Rainforest, Zuid Amerika
Het Amazoneregenwoud is het grootste bos ter wereld. Het Amazonegebied is niet alleen erkend voor zijn omvang, maar ook als een van de belangrijkste bossen voor de biodiversiteit. Dit ontzagwekkende loofbos bedekt het overgrote deel van het Amazonegebied en herbergt een verbazingwekkende verscheidenheid aan planten- en dieren. Zo vind je in dit bos onder andere de Capybara, het grootste knaagdier ter wereld. Onderwater leeft er ook meer dan genoeg, waaronder de bedreigde Amazone-rivierdolfijn. Laten we maar hopen dat dit bos er nog een tijd lang kan staan, dagelijks wordt er namelijk een hele hoop bos gekapt. Om nog maar niet te beginnen over de grote bosbranden die hier de laatste tijd woeden.