NASA, de ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten, verzamelt en analyseert al jaren data van over de hele wereld. Hiermee hebben zij berekend wat de koudste plekken op aarde zijn. Waar het record van koudste temperatuur ooit gemeten in het verleden 89.2 graden onder nul was, wordt het nu steeds kouder. De nieuwe data hebben een nieuw record laten zien van maar liefst -93.2 graden Celsius. Dit kouderecord werd gevestigd in Antarctica, wat nu dus officieel de koudste plek op aarde is. Het record vond plaats op een hoogvlakte in het midden van de Zuidpool. Alhoewel het koudste punt zich boven de zeespiegel bevond, was het verrassend genoeg niet op het hoogste punt van het werelddeel.
Leven in de vrieskou
Je zou denken dat het onmogelijk is om te wonen in zulke vrieskou. Wanneer je denkt aan de koudste plaats op aarde denk je waarschijnlijk aan grote ijsvlaktes waar alleen ijsberen, pinguïns en zeehonden wonen. Het dagelijks leven wordt haast onmogelijk wanneer alles direct bevriest zodra het in aanraking komt het de buitenlucht. Toch wonen er wel degelijk mensen op extreem koude plekken. De koudste bewoonde plek op aarde bevindt zich in het noordoosten van Siberië, in een klein Russisch dorpje genaamd Oymyakon. Dit maakt Rusland tot het koudste land ter wereld.
Oymyakon, Rusland
Kun jij het je voorstellen, wonen op de koudste plek op aarde? Voor de inwoners van het Russische dorp Oymyakon is immense vrieskou dagelijkse kost. Oymyakon is namelijk officieel het koudste dorp op aarde. De temperatuur zakt hier ’s winters gemiddeld tot zo’n 50 graden onder nul. Naast dat de winters bar koud zijn, duren ze ook nog eens extra lang. De Siberische winters duren namelijk maar liefst 9 maanden lang. De laagste temperatuur ooit gemeten in Oymyakon was een ijskoude -71 °C. Het is er zó koud, dat zelfs de thermometer kapot vriest. Het leven in deze temperaturen vereist flink wat aanpassingen. Groenten en fruit kunnen er niet groeien, alles bevriest zodra het in aanraking komt met de buitenlicht. Hierdoor bestaat het dieet van de lokale bevolking voornamelijk uit vleessoep, vis en paardenlever.
Wonen in de koudste plaats op aarde
Heb jij het al koud tijdens de Nederlandse wintermaanden? De inwoners van Oymyakon zouden het hier heerlijk warm vinden. Hoewel het niet gemakkelijk is, is het volgens de plaatselijke bevolking goed mogelijk om te leven op de koudste plek op aarde. Er leven zo’n 500 mensen in Oymyakon. Het dagelijks leven is geheel aangepast aan de kou. De bevolking houdt zich vooral bezig met het fokken van rendieren en leven van vis- en bonthandel. De lage temperaturen maken het leven soms wel een stuk lastiger. Naast het feit dat je uiteraard altijd een dikke laag kleding aan moet trekken voor je het huis verlaat, moet je tevens je gezicht bedekken als je naar buiten gaat. Een bril vriest bijvoorbeeld vast aan je gezicht en speeksel wordt in de vrieskou getransformeerd tot ijspegels in je mond. Je moet een flinke doorzetter zijn om te kunnen wonen op de koudste bewoonde plek op aarde.
Verchojansk, Rusland
Tevens in Rusland, het koudste land van Europa, ligt Verchojansk. Dit stadje staat bekend als de kleinste stad van Rusland. Het ijskoude mini stadje ligt aan de rivier de Jana, nabij de Noordpoorcirkel. Ook Verchojansk is ’s winters een van de koudste bewoonde plekken op aarde, met temperaturen die gemiddeld dalen tot -45 graden Celsius. Samen met Oymyakon is Verchojansk het enige bevolkte gebied waar de temperaturen in januari regelmatig onder de -60 graden liggen. Zulke kou is voor ons Nederlanders haast niet voor te stellen. Wat het leven voor de bijna 1500 inwoners iets dragelijker maakt, is dat de zomers hier een stuk warmer zijn. Van juni tot en met augustus is het hier zo’n 20 tot 25 graden.
Overleven in barre omstandigheden
Overleven in het koudste land ter wereld is niet niks. Alles bevriest, van benzine in de auto tot aan de inkt in een pen. Om te illustreren: als je in Verchojansk of Oymyakon een plastic zak mee naar buiten zou nemen, zou deze binnen enkele seconden bevriezen en barsten van de kou. Je kunt er dan ook niet langer dan een halfuur achtereen buiten zijn zonder dat het onveilig wordt. Bij temperaturen van -50 graden Celsius kunnen je longen immers bevriezen en zelfs breken. Ondanks al deze moeilijkheden hebben ze op de koudste plaatsen op aarde inmiddels manieren gevonden om te overleven. Het is zelfs mogelijk om als toerist af te reizen naar Oymyakon of Verchojansk om zelf mee te maken hoe het leven eraan toe gaat op de koudste plekken op aarde.