Mensen klagen nogal vaak in ons land, dat alles wel erg duur aan het worden is. Dit kan misschien zo lijken, maar als je het vergelijkt met andere landen valt dit nog wel mee. Sterker nog, er zijn heel wat duurdere landen te vinden op de wereld. In dit artikel neem ik je mee op reis over de wereld naar de duurste landen en steden. Deze steden zijn écht niet te betalen, al is het natuurlijk wel leuk om hier over te dromen!
1. Singapore
In maart 2018 publiceerde de Economist Intelligence Unit (EIU) het vijfde deel van haar jaarlijkse onderzoek naar de wereldwijde kosten van levensonderhoud, de Worldwide Cost of Living Survey. Zij rangschikte Singapore voor het vijfde jaar op rij als de duurste stad ter wereld. Singapore werd ook vierde in de Mercer Cost of Living Survey 2018. Deze Zuidoost-Aziatische stadstaat – die ook een provincie en een land is – heeft een hele hoop dure buitenlandse werknemers die hier wonen. Duur is het zeker, per vierkante meter aan woonruimte betaal je al ruim 15.000 euro!
2. Parijs
Uit de Worldwide Cost of Living Survey is gebleken dat Parijs de op een na duurste stad ter wereld is, dit maakt het de duurste stad in de Europese Unie. Analisten zeggen dat het merendeel van de producten zoals kleding en boodschappen, duurder zijn in Parijs dan in welke andere EU-stad dan ook. Een paar dingen zijn wel goedkoper: tabak en wijn. In 2017 kostte een standaardfles tafelwijn in Parijs gemiddeld 10,35 dollar, vergeleken met 23,68 dollar in Singapore en 26,54 dollar in Seoel. Het leven in een van de duurste steden valt dus wel mee voor de mensen die heel wat wijn op jaarbasis naar binnen gieten.9
3. Zurich
Zowel de Worldwide Cost of Living Survey als de Mercer Cost of Living Survey ontdekten daat Zürich de op twee na duurste stad ter wereld. Andere onderzoeken rangschikken deze Zwitserse stad nog hoger voor de totale kosten van levensonderhoud, zoals de UBS Price and Earnings Survey 2018. Dit onderzoek meet hoeveel mensen verdienen en hoeveel de spullen in de supermarkt kosten in vergelijking met New York City. Het bleek dat Zurich echt ontzettend duur is om in te wonen, niet voor niets dat je hier met name diplomaten en andere hoge inkomensgroepen vindt.
4. Hong Kong
Hongkong stond bovenaan de Mercer Cost of Living Survey, die is ontworpen om de kosten van levensonderhoud voor expats te tonen en die rekening houdt de kosten van de spullen die mensen nodig hebben. Hong Kong, de stad die ook vierde werd in de Worldwide Cost of Living Survey, is bijzonder duur als het gaat om woonruimte. Deze plek wordt dan ook gezien als de minst betaalbare stad ter wereld volgens de Demographia International Housing Affordability Survey. De meeste mensen die hier wonen zullen dan ook niet veel meer ruimte hebben dan een klein kamertje. Het is gewoonweg niet te betalen om hier een hele woning in bezit te hebben.
5. Oslo
De Noorse hoofdstad Oslo werd vijfde in de Worldwide Cost of Living Survey, en vooral automobilisten ondervinden de kosten voor het wonen in deze stad. Ondanks het feit dat Noorwegen een olieproducerend land is, heeft het de hoogste benzineprijzen ter wereld. Er zijn echter veel financiële voordelen verbonden aan het leven in Oslo. De werkloosheid is laag, de lonen zijn hoog en Noorwegen is een van de rijkste landen ter wereld. Door de rijke bronnen aan olie, aardgas, bossen en steenkool is dit een stad die prima in staat is om zichzelf te redden. Door de goede voorzieningen voor wat betreft onderwijs is dit een stad waar veel studenten heen gaan om te studeren.
Deze steden zijn dus aan de prijzige kant om te wonen. De hoge kosten voor de woningen, de supermarkten en de bezineprijzen zorgen ervoor dat je aardig wat moet verdienen om hier rond te kunnen komen. Als je dit zo leest valt het dus echt wel mee bij ons in Nederland!