Wanneer je een splinternieuwe camper koopt is deze meestal volledig geïsoleerd. Ga je het avontuur aan om zelf een bus om te bouwen tot camper, dan is het advies om je te verdiepen in camper isolatie. Onderschat dit niet, het is een behoorlijke klus, maar als je zorgvuldig te werk gaat, heb je jarenlang plezier van jouw zelf omgebouwde camper.
Waarom moet een camper geïsoleerd worden?
Wanneer je jouw camper niet isoleert zal je de nadelen hiervan al snel ondervinden. Het kan dan behoorlijk koud of juist snikheet worden in de camper. Camper isolatie beschermt jouw camper namelijk tegen de warme of koude temperaturen buiten, geluidsoverlast en niet onbelangrijk, schimmel. Jouw camper is gemaakt van metaal en bevat veel ruiten. Deze elementen geleiden kou en warmte waardoor het in de zomermaanden als een sauna aan kan voelen als je geen camper isolatie hebt aangebracht.
De meest gebruikte materialen voor camper isolatie
Er zijn diverse materialen die geschikt zijn voor camper isolatie. De meest gebruikte materialen zijn: piepschuim, purschuim, noppenfolie met aluminium, schapenwol, isolatiepanelen, X-trem en Armaflex. Met name X-trem en Armaflex zijn erg geschikte materialen voor camper isolatie omdat deze goed tegen vocht kunnen. Wanneer jouw isolatiemateriaal niet tegen vocht bestendig is, kan je al snel te maken krijgen met schimmel. Als het vocht in het isolatiemateriaal blijft zitten gaat jouw camper roesten. Dat wil je uiteraard niet!
Jouw camper isoleren doe je zo:
Een camper isoleren vergt meer tijd dan je denkt. Als je zorgvuldig te werk gaat en geen stap overslaat dan heb je er het meeste profijt van. Door deze stappen te volgen voorkom je schade en geniet je langer van jouw camper.
Stap 1: Maak jouw camper goed schoon
Haal jouw camper helemaal leeg. Dat betekent ook dat als jouw camper of busje gemeubileerd is je alle meubels demonteert. In een lege camper kan al het isolatie materiaal namelijk beter bevestigt worden. Bovendien kun je zo beter zien of er zich roestplekken in jouw camper vinden die eerst nog behandeld moeten worden. Als alle roest verwijderd is kan de grote schoonmaak beginnen. Wie dit zorgvuldig doet voorkomt dat er vuil in het isolatiemateriaal terecht komt.
Stap 2: Trek jouw elektriciteitskabels
Vergeet niet jouw elektriciteitskabels te trekken voor je gaat isoleren anders kun je naderhand alles weer openbreken. Haal de kabels door een ribbuis zodat ze beschermd worden tegen de isolatie.
Stap 3: Isoleer de vloer
Om het isolatiemateriaal optimaal zijn werk te laten doen is het slim om de vloer eerst te bedekken met houten latjes die je bevestigt aan het metaal. De ruimte die tussen de vloer en het isolatie materiaal ontstaat zorgt voor een extra isolerende werking.
Stap 4: Isoleer de wanden en het plafond
Voor de wanden en het plafond is het advies om meerdere lagen isolatie materiaal te gebruiken. Maak het jezelf gemakkelijk door flexibel isolatie materiaal te gebruiken die je goed kunt bevestigen in hoeken. Zorg ervoor dat alle kieren en gaten opgevuld zijn.
Stap 5: Isoleer de ramen
Vergeet jouw ramen niet te isoleren, hier verlies je namelijk al snel warmte of dringt er juist warmte naar binnen. Je kunt kant en klare isolatiedekens of kussens kopen voor de ramen of je maakt ze zelf van het overgebleven isolatie materiaal.
Zoals je ziet is het isoleren van jouw camper een behoorlijke klus, onderschat dit niet! Wie dit goed aanpakt heeft lang plezier van zijn camper op vakantie, dus neem vooral de tijd om deze klus goed uit te voeren.